Kedvencünk a panellakás felújítás

Azért szeretjük jobban a panellakasokat, mert itt mindig tudjuk, mire szamithatunk. Egy panellakás felújítás esetén nincs meglepetés, tudjuk melyik fal mögött mit találunk, ismerjük a panelek összes típusát. Egy belvárosi téglahazban szó szerint bármi elofordulhat, ami keresztulhuzza a számításunkat és plusz munkát, ezáltal csúszást okozhat. Ami az előnye,  az egyben a hátránya is lehet. A panellakás nem szabható könnyen az igényekre. Nem lehet komplett falakat kivenni, nincs 60 cm-es födém, amibe bárhova vihetjük a szennyvíz csöveket. Ennek ellenére azért többször elofordult már, hogy a konyhából csináltunk kisszobat, a nappaliból pedig amerikai konyhás nappalit. Sokan keresnek úgy panellakást, hogy fontos szempont, hogy külön wc legyen. Volt, ahol dupla wc-t csináltunk.

Panellakás felújítás

Villanyszerelés

Nagyon fontos lépés, hogy ha egyszer nekifogtunk, egy panellakás felújítás során nem maradhat ki a teljes villanyvezeték hálózat áthúzása. A panellakások 90 %-át alumínium kábelekkel szerelték, aminek sem a keresztmetszete, sem az ellenállása nem közelíti meg a mostani szabványos rézkábelekét. A ma használatos eszközeink sokkal nagyobb teljesítményűek, mint a 40 évvel ezelőttiek. Ha csak azt vesszük, ma már egy hajszárító is lehet akár 2500W-os is, már azt sem mindegy, hogy melyik dugaljba dugnánk. Ha viszont egyszerre menne egy mosógép, szaritogep, a klíma, meg a mosogatógép is, akkor biztos, hogy elfelejthetjuk a hajszáritást az egyidejű áramfelvétel miatt. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben szoktuk levagni, plombáltatni és szüneteltetni a gázszolgáltatást, mert a megrendelőnk indukciós főzőlapot szeretne a konyhába. Ez esetben már biztos, hogy teljesítmény bővítésre is lesz szükség.

Panelkonyha felújítás

Nyílászárók

Azt szoktuk kérni, hogy ez legyen a legelső,  amit egy panellakás felújítás során megrendelhet. A nyílászárók jobb, ha már bent vannak, mikor a felújító csapat megérkezik. Nagy költség ez is, de ha kihagyják a felújításból, akkor utólag már csak a következő festésnél érdemes beiktatni az ablakcserét, mert a kávát minden esetben körbe kell javítania egy festőnek.

Vízvezeték szerelés

Általában nem szoktuk megtartani a vízvezeték csöveket. Mindent kicserélünk a mérők után. Ez annyira nem nagy költség, és ha valaki egy teljes panellakás felújítás költségét nézi, akkor ezen pont nem érdemes spórolni. A wc felújítás során vagy monoblokkos wc-t szoktunk betenni, vagy beépített tartályos wc-t teszünk be. Nem kell tőle félni, felette megfelelően nagy szerelonyilast kell hagyni. A nyomólapon keresztül bármikor szerelhető ez a tartály is.

Kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük